luni, 5 iulie 2010

NUCA - simbolul sănătăţii

Numele familiei Juglandaceae regia, careia ii apartine si nuca, provine din sintagma latineasca “Jovis glans”, ceea ce se poate traduce drept “ginda lui Isus”, la romani nucul fiind considerat un copac consacrat regelui tuturor zeilor.Termenul “regia” inseamna “regesc” si face trimitere la faptul ca nucul a fost raspandit in Occident de catre regii Persiei.
Nuca este originara din Asia centrala si sud-occidentala, din regiunile cu o clima temperat-calda a Asiei Mici, raspandindu-se ulterior in restul Asiei si in America central-meridionala.
In Evul Mediu, nuca era recunoscuta pentru virtutile ei in vindecarea bolilor mintale, forma de creier a acestui fruct aducandu-i acest renume. In decursul timpului, s-a constatat ca nuca este benefica nu doar pentru ameliorarea bolilor mintale, ci si in deficientele de memorie, convalescenta sau in perioadele cu efort intelectual mare. Nucile verzi sunt considerate simbolul vietii si al fecunditatii.
Nucile, fructe cu un aport energetic demn de luat in seama, bogate in fier, calciu, magneziu, potasiu, fluor, cupru, zinc si fosfor, au fost intrebuintate din timpuri stravechi pentru proprietatile lor benefice.
Astazi, sunt recomandate de majoritatea specialistilor pentru combaterea stresului, oboselii, dar si pentru a preveni diverse boli, gratie numeroaselor proprietati.In plus, la fel ca si alte fructe uscate, nucile sunt o sursa de energie si calorii, in buna parte datorita continutului sarac in apa si bogat in grasimi, iar fibrele le indica in boli gastrointestinale.
Proprietatile nucilor:
- antiinflamatorie
- diuretica
- hipoglocemianta
- astringenta
- digestiva
- antiseptica
- cicatrizanta
Nucile, prietenele inimii
Una dintre cele mai importante proprietati ala nucilor este aceea de a avea un continut optim de acizi grasi Omega 3, in special de acid linoleic. Acizii grasi nu doar ca nu sunt daunatori sanatatii noastre, ba chiar cei polinesaturati sunt foarte sanatosi.
Pe langa acizii Omega 3, nucile sunt bogate in acizi grasi Omega 6, de aceea sunt un aliment recomandat in lupta contra colesterolului rau (LDL). Ele contin si un aminoacid polar numit arginina, de o mare importanta pentru evitarea bolilor cardiovasculare.
Nucile sunt fructe foarte bogate in proteine (circa 15% la o portie de 100 g) si vitamine, printre care vitaminele B1, B2, B6 si E, de o importanta fundamentala in prevenirea imbatranirii si a bolilor cardiovasculare.
Datorita nivelului ridicat de acid alfa-linoleic, un acid gras Omega 3 de origine vegetala, nucile au efecte contra aterosclerozei.
VitaminaE aduce importante beneficii organismului, fiind inzestrata cu actiune antioxidanta, capabila sa controleze efectele nefavorabile ale temutilor radicali liberi. Acidul folic controleaza concentratia in sange a unuia dintre factorii de risc coronarieni, si anume homocisteina.
Cupru si zinc
Datorita continutului bogat in cupru, nucile sunt indicate persoanelor cu anemie, suferinzilor de reumatism si artroze, in stari precanceroase si tuberculoza, in special tuberculoza de origine osoasa si in anumite boli ale aparatului genital.
Continutul bogat in zinc recomanda consumul de nuci in tratamentul asteniei, intarzierilor de crestere, tulburarilor sistemului nervos, afectiunilor pielii, psoriazisului si impotentei.
Nuca este de un real folos si in disfunctiile glandelor endocrine, tulburarile hipofizei si insuficienta suprarenala, tulburarile de ciclu menstrual si cele cauzate de menopauza.
Nucile:sanatate si in sport
Pentru cei care desfasoara activitati sportive, nucile sunt alimente de baza, avand rol de “carburant”, esential pentru efortul fizic.
In plus, arginina din nuci este utila pentru dilatatrea vaselor de sange, transportand sangele bogat in substante energetice si oxigen la muschi si imbunatatind prestatia fizica.
Desi au un continut caloric ridicat: 650kilocalorii la 100 de grame, consumate in mod rational, pot fi o adevarata sursa de sanatate si prevenire a afectiunilor.
Uz cosmetic
Prin macerarea cojilor de nuci se obtine un pretios ulei, folosit in industria cosmetica si de sapunuri. In coaja se gasesc mari cantitati de juglone, care au efecte antiseptice si cheratina, care favorizeaza rainoirea celulelor pielii.
Maceratul din nuci poate fi utilizat ca autobronzant, fiind capabil sa stimuleze producerea de melanina.
Acizii grasi nesaturati si vitaminele functioneaza ca un filtru natural de gradul 2-3, aparand organismul de actiunea raufacatoare a razelor solare.
Decoctul de frunze de nuc se foloseste pentru inchiderea la culoare a parului, in urma folosirii firele de par dobandind reflexe aramii.
In fitoterapie
Nucile sunt recunoscute pentru proprietatile lor antiseptice, cicatrizante, amar-tonice, digestive, decongestionante si astringente intestinale, fiind benefice in tratamentul dizenteriei si diareei. Bune rezultate se obtin in combaterea parazitozelor intestinale cauzate de tenie.
Au fost utilizate cu optime rezultate si pentru tratarea inflamatiilor ganglionilor limfatici provocate de tuberculoza. Sunt utile si in afectiuni dermatologice: dermatoze, eczeme, degeraturi, inflamatii oculare, in diverse boli din sfera genitala, de exemplu leucoreea.
Favorizeaza diureza, stimuleaza functia pancreatica si hepatica. Extractul din frunze de nuc era utilizat in trecut si in tratamentul diabetului, nucile avand o actiune hipoglicemianta.
Un studiu recent releva faptul ca un consum zilnic moderat de nuci aduce beneficii pacientilor diagnosticati cu diabet de tip II, mentinand sub control nivelul insulinei.
Cura cu nuci poate fi urmata in fiecare toamna, ca adjuvant in tulburari de stomac si intestine: ulcere, dispepsii, iritatii ale colonului, diaree, constipatie, desi uneori, in cantitati mari, consumul de nuci poate avea efecte adverse, precum aftele bucale sau crizele hepatice.
SURSA www.camelia.blog.gustos.ro