joi, 24 martie 2011

Mierea de salcâm

Mierea de salcam contine vitaminele B1, B2, B6, B12, enzime, flavoane, flavonoide, compusi aromatici, fitohormoni, acizi organici (lactic, oxalic, citric, malic), dextrina, compusi ai azotului. Aceasta are un continut in fructoza mai mare decat al celorlalte tipuri de miere (41,7%) si contine 10% zaharoza si maltoza si 34,7% glucoza, avand pH-ul 4. In total, mierea de salcam contine 435 substante. Mierea de salcam este monoflora, ceea ce inseamna ca a fost culeasa in marea majoritate de la o singura specie de planta - in acest caz din salcam. Mirosul este specific. Trebuie sa tinem cont insa, ca mirosul pronuntat de salcam este un semn al falsificarii mierii prin introducerea unei infuzii de flori de salcam. Principala calitate a mierii de salcam este aceea de calmare a tusei, este antiseptica si este folosita in tratamentul asteniei si nevrozelor. Aceasta mai este recomandata in: Gastrita hiperacida - mierea de salcam, diluata in apa calda si luata cu 90-120 de minute inaintea mesei, diminueaza aciditatea gastrica si se absoarbe repede, calmand pirozisul “arsurile” (o lingura de miere in 100 ml apa); Ulcer - este foarte buna mierea de salcam diluata in 200 ml de lapte nefiert. Amestecul se bea seara inainte de culcare, bineinteles alaturi de un regim alimentar adecvat.
Mierea de salcam este un excelent tonic pentru copii, convalescenti, pentru intarirea sistemului imunitar si pentru gravide.
Vasile Andritoiu, apiterapeut si lector Anatecor, ne arata cum putem deosebi mierea veritabila de cea falsificata:

- Toate tipurile de miere veritabile se cristalizeaza (se zaharisesc), dar procesul dureaza diferit, in functie de sursa nectarului. Mierea falsa nu se zahariseste.

- Mierea de fenicul sau de zmeura se aseamana cu cea de salcam, culorile lor fiind foarte apropiate. Iar mierea de floarea-soarelui poate "trece" drept miere poliflora (cea mai valoroasa din punct de vedere terapeutic).

- Prea putini stiu ca mierea lichida pe timp de iarna nu are nici o valoare. Semnul vizibil al fierberii este un sir de bule de aer, ca un lant continuu, care se formeaza in partea de sus a recipientului.

- Un apicultor veritabil va mentiona pe borcanasul de miere: data recoltarii, data ambalarii, sursa florala a mierii precum si temperatura la care a fost decristalizata, care nu trebuie sa depaseasca 40 de grade.

- Daca cumparati miere cristalizata: cristalele mari, grosiere sunt semn ca mierea contine o cantitate de apa prea mare si nu e de calitate. Daca cristalele sunt fine si mierea are un aspect pastos-omogen, atunci concentratia de apa e normala.
SURSA www.pentrudive.com

miercuri, 23 martie 2011

Aminoacizii din sânge pot spune dacă o persoană este predispusă să facă diabet

Experţii susţin că diabetul poate fi depistat cu 10 ani înaintea apariţia primelor simptome ale bolii. Acest lucru se poate realiza prin simpla analiză a sângelui.
Cercetătorii americani au realizat că prin analiza a cinci aminoacizi ei pot identifica in mod corect persoanele care urmează să dezvolte diabet de tip 2.

Doctor Victoria King, cercetătoare la Diabetes UK, susţine că depistarea din timp a persoanelor predispuse la diabetul de tip 2 constituie un avantaj, deoarece se evită riscul unor complicaţii precum bolile cardiace, accidentele vasculare cerebrale, insuficienţa renală, orbirea sau amputarea.

Dezvoltarea diabetului de tip zaharat se află în corelaţie cu obezitatea, stilul de viaţă sedentar sau mâncarea nesănătoasă. De multe ori, faptul că boala este descoperită din timp constituie un avantaj, doarece afecţiunea poate fi întârziată sau chiar împiedicată prin menţinerea unei diete sănătoase şi a unui stil de viaţă organizat.

În loc să se axeze pe supravegherea greutăţii unei persoane, sau a cantităţii de zahăr aflată în sângele acestora, doctorii testează cantitatea unor molecule minuscule aflate în sânge. Printre cei 2422 de voluntari care au fost testaţi în acest proiect, 201 dintre aceştia au dezvoltat într-adevăr diabet de tip 2.

Înainte ca voluntarii să prezinte simptomele afecţiunii, cercetătorii au descoperit în testele lor de sânge o mică creştere a moleculelor menţionate mai sus. Cei cu cel mai ridicat nivel al aminoacizilor din sânge au fost de cinci ori mai predispuşi la dezvoltarea diabetului zaharat în următorii 12 ani de studii.

Deşi testul este unul care a dat rezultate, doctorul Robert Gerszten şi colegii săi care lucrează la acest proiect consideră că sunt necesare mai multe studii pentru a confirma rezultatele, înainte ca acesta să fie recomandat pentru un uz general.
SURSA www.descopera.ro

duminică, 20 martie 2011

Camera foto de 1 mm


Inginerii germani au creat o cameră de filmat de dimensiunea unei granule de sare. Capabilă să ajungă în cele mai inaccesibile zone din corpul uman, microcamera este utilă atât în medicină, cât şi în industria auto. Cei de la Institutul Fraunhofer din Berlin au proiectat camera de filmat împreună cu Awaiba, firmă specializată în senzori de imagine. Cele două instituţii au încercat să îmbunătăţescă vechile microcamere de filmat şi să le adapteze pentru noile cerinţe medicale.

Actualele camere de filmat folosite în industria medicală sunt fabricate manual, astfel că tehnicile utilizate de către producători duc la un preţ ridicat al microcamerelor. Michael Töpper, project manager al Institutului din Berlin, împreună cu colegii săi au proiectat o metodă automatizată de asamblare a camerelor de filmat, reducând astfel foarte mult costurile producţiei.
Fiecare dintre cele 3 laturi ale microcamerei are o dimensiune de 1 mm, camera de filmat având o rezoluţie de 25.000 de pixeli. Deşi numărul de pixeli este prea mic pentru fotografii profesionale, imaginea rezultată este foarte utilă în aplicaţiile medicale.
Pentru sterilizarea camerelor de filmat endoscopice folosite în acest moment în medicină este necesară folosirea multor substanţe chimice. Prin faptul că noile camere au costuri reduse de producţie, nu mai este necesară curăţarea lor pentru reutilizare, deoarece o singură microcameră costă mai puţin decât întregul proces de curăţare.De obicei folosite pentru a realiza o endoscopie sau o colonoscopie, doctorul Gregory Cooper susţine că noile microcamere sunt mai avantajoase în comparaţie cu cele care se înghit ca o pastilă. Acestea din urmă se mişcă cu o viteză prea mare pentru a captura toate informaţiile necesare din cei opt metri de intestin.
Compania Awaiba precizează că microcamerele sunt deja în teste şi că în următorii doi ani urmează să fie date spre producţie.
Pe lângă utilizarea camerelor de filmat în industria medicală, acestea pot fi foarte utile şi în industria auto, microcamerele având scopul de a ajuta şoferii să parcheze cu ajutorul unui sistem de asistare omniprezent. Pe lângă acest avantaj, camerele pot ajuta la monitorizarea şoferilor care ar putea adormi la volan.
Specialiştii spun că acestea sunt doar câteva din aplicaţiile posibile pentru aceste microcamere, iar odată ce vor fi puse pe piaţă alte zeci de aplicaţii vor fi descoperite de companii din varii domenii.
SURSA www.descopera.ro

sâmbătă, 19 martie 2011

NASA insistă: „SuperLuna nu provoacă dezastre naturale!”


Astăzi, 19 martie 2011, Luna va fi mai aproape de Pământ decât în orice alt moment al ultimilor 20 de ani. Astfel, satelitul Terrei va părea cu 14% mai mare şi va fi cu 30% mai strălucitoare, în comparaţie cu momentele în care se află la cea mai mare distanţă de Terra (apogeu). Diferenţa dintre perigeu (când Luna se află la cea mai mică distanţă de Terra) şi apogeu (când se găseşte la cea mai mare distanţă de Terra) este de aproximativ 50.000 de km.
Pentru că momentul coincide cu luna plină, astronomii susţin că priveliştea este una de neratat. "Ultima oară când s-a observat o lună plină atât de mare şi atât de aproape de Terra a fost în martie 1993, aşa că sunt de părere merită măcar o privire", spune Geoff Chester de la US Naval Observatory.

SuperLuna, cum i se spune popular acestui fenomen, nu este însă fără controverse: multă lume se teme că apropierea satelitului natural de Terra ar putea produce catastrofe naturale, precum cutremure sau erupţii vulcanice.

NASA spune că nu poate fi vorba de aşa ceva. "Singurul efect va fi asupra mareelor, care vor fi ceva mai mari. Însă efectul maxim va fi de 15 centimetri, în nici un caz nu va provoca inundaţii", susţine NASA pe site-ul său.

Există însă şi critici care susţin că cutremurul devastator şi tsunami-ul ce au lovit Japonia săptămâna trecută ar fi fost, măcar parţial, provocate de apropierea Lunii, notând că şi tsunami-ul din 2004 ce a provocat 230.000 de morţi s-a petrecut cu 2 săptămâni înainte de un moment de apropiere al satelitului natural.

NASA susţine că astfel de conexiuni nu au nici o bază în ştiinţă, oferind ca exemplu "super luna" din 1983, când nu a avut loc nici un dezastru natural. Un alt exemplu oferit de agenţia americană este luna decembrie a anului 2008, când Luna s-a apropiat de Terra aproape la fel de mult ca şi acum fără a provoca vreo catastrofă naturală.


SURSA www.descopera.ro

Şerpii-roboţi în căutarea victimelor din Japonia

Academicienii îşi îndreaptă din ce în ce mai mult atenţia asupra roboţilor salvatori. Creaţi atât pentru a zbura prin aer, a merge pe apă sau pentru a se târî pe pământ, roboţii au misiunea de a monitoriza şi ţine sub control structurile, dar şi de a găsi persoanele prinse sub dărâmături şi a îndruma autorităţile către acestea.

Unul dintre roboţii creaţi la Universitatea Tohoku din Sendai are capacitatea de a se târî ca un şarpe printre rămăşiţele unei eventuale clădiri prăbuşite, acolo unde oamenii nu au acces. Datorită faptului că are o cameră de filmat ataşată, robotul poate descoperi victimele prinse printre ruine, dar poate trimite şi informaţii pentru a îndruma salvatorii către eventualele victime.

Dronele aeriene au capacitatea de a trimite informaţii în timp real despre pagubele suferite de clădirile afectate, în timp ce roboţii submarini au aceeaşi întrebuinţare pentru a oferi veşti despre infrastructura aflată sub suprafaţa mării.

Marea provocare este aceea de a crea roboţi ce nu doar caută, ci şi salvează oameni. Dificultăţile în a crea roboţi salvatori sunt atât de ordin tehnic, cât şi de ordin psihologic.

Cercetătorii de la Georgia Institute of Technology "învaţă" roboţii cum să inducă în eroare victimele unui eveniment tragic, argumentând că prin aceste "minciuni" optimiste vor reuşi să salveze vieţi. Un exemplu oferit de oamenii de ştiinţă este liniştirea persoanelor speriate, prinse sub dărâmături, până la sosirea unei echipe de intervenţie.

De asemenea, pentru unii oameni de ştiinţă este foarte important aspectul pe care îl are un robot, pentru a nu înspăimânta victimele pe care le salvează. Faptul că ar putea avea diferite intensităţi ale vocii, lumini mai slabe sau mai puternice, chiar şi muzică sau imagini video, face ca misiunile de salvare ce au o durată mai mare să fie mai uşor de suportat de către persoanele aflate în dificultate.

Cu toate aceste proprietăţi, roboţii vor câştiga mai uşor increderea oamenilor, având o misiune mult mai uşoară de a-i salva din ruinele unei eventuale prăbuşiri.

SURSA www.descopera.ro

vineri, 18 martie 2011

SĂRBĂTOAREA POEZIEI la Iaşi, ediţia a XVIII-a

Muzeul Literaturii Române Iaşi şi Societatea Culturală „Junimea’90”, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Iaşi, organizează, în perioada 25 – 26 martie 2011, „SĂRBĂTOAREA POEZIEI”, ediţia a XVIII – a.

Din program:

Vineri, 25 martie 2011, Galeriile „Pod – Pogor”,

Ora 11.00, Vernisajul expoziţiei de fotografie „Ipostaze Scriitoriceşti” realizată de Corneliu GRIGORIU. Prezintă: Valentin CIUCĂ şi Vasilian DOBOŞ;

Ora 11.30,Poezia română în perioada postmodernă. Tendinţe. Receptare”. Participă scriitorii invitaţi, între care: Ovidiu GENARU, George VULTURESCU, Tucu MOROŞANU, Gellu DORIAN, Adrian ALUI GHEORGHE, Vasile TĂRÎŢEANU, Nichita DANILOV, Horia ZILIERU, Liviu ANTONESEI, Crina POPESCU, Paul GORBAN, Cassian Maria SPIRIDON, Mircea A. DIACONU.

Moderator: Daniel CORBU

Recital oferit de tineri poeţi, generaţia laptopică: Ştefana REVEI, Elleny PENDEFUNDA, Cassandra CORBU.

Lansarea colecţiei Poeţi laureaţi ai Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu“ (20 volume, Ed. Paralela 45).

Prezintă: Gellu Dorian.

Lansări de cărţi de poezie ale scriitorilor invitaţi.

Prezentări şi autografe.

Moderatori: Mircea A. DIACONU şi Daniel CORBU

Vernisajul expoziţiei de carte rară, aflată în patrimoniul Muzeului Literaturii Române Iaşi.

Prezintă: Dan JUMARĂ şi Cotinel MUNTEANU

Sâmbătă, 26 martie 2011, Muzeul „Mihai Eminescu”

Ora 10.00, Colocviu (continuare): „Poezia română în perioada postmodernă. Tendinţe. Receptare”.

Participă scriitorii invitaţi.

Lansări de cărţi (continuare). Prezintă: Mircea A. DIACONU şi Daniel CORBU

Gala premiilor. Decernarea PREMIULUI PENTRU OPERA OMNIA PENTRU POEZIE.

Ora 12.30, Parcul Copou – Teiul lui Mihai Eminescu

Recital de muzică şi poezie realizat de poeţii şi cantautorii invitaţi.

Închiderea manifestării.

Coordonator program: Daniel CORBU.

miercuri, 16 martie 2011

VITAMINA E

Vitamina E este un puternic antioxidant care protejează celulele organismului de acţiunea dăunătoare a radicalilor liberi.

Vitamina E este importantă in mod special pentru protejarea celulelor sîngelui, sistemului nervos, muşchilor scheletici şi retinei ochiului impotriva radicalilor liberi.

De asemenea, vitamina E intervine favorabil in reproducere, in asigurarea funcţionării normale a glandelor sexuale şi a celor endocrine.

Vitamina E - componente şi doza recomandată

Din componenţa vitaminei E fac parte 8 tocoferoii, toţi având aceleaşi acţiuni fiziologice. Mai activ si mai eficace este însă alfatocoferolul, în funcţie de care se şi stabileşte necesarul în vitamina E .

Doza zilnică recomandată este de 12-20 mg pentru adulţi, pentru bărbaţii fiind necesar aportul maxim de vitamina E, pe cînd femeile au nevoie de o doza mai mică.

Cu toate acestea, sarcina şi alăptarea cresc necesarul de vitamina E, atât pentru mama, cât şi pentru nou-născut, căruia îi este recomandată administrarea de vitamina E pînă la apariţia propriei flore intestinale.

Vitamina E în natură

Cele mai bune surse de vitamina E sunt uleiurile vegetale din floarea soarelui, porumb şi soia.

Nucile, seminţele de floarea soarelui şi germenii de grâu sunt de asemenea surse importante.

Alte surse naturale de vitamina E sunt cerealele integrale, pestele, varza de Bruxelles, spanacul, uleiul de arahide şi legumele frunzoase verzi, precum şi în ficat şi gălbenuş de ou.

În aprovizionarea organismului cu vitamina E, trebuie ţinut cont şi de faptul că absorbţia intestinală a acesteia din alimentele consumate este de numai 30%. De aceea, nutriţioniştii recomandă suplimentele nutritive cu vitamina E.

Vitamina E în suplimente nutritive: prospect

Conform prospectului, vitamina e (acetat de di-alfa-tocoferol) este un element nutritiv esenţial. vitamina e este un antioxidant biologic pentru o serie de elemente nutritive, metabolite, vitamina a, hormoni şi enzime.

In acest sens, vitamina e menţine funcţionarea organitelor intracelulare, cum sunt mitocondriile si lizozomii si asigura stabilitatea si integritatea membranelor celulelor, inclusiv ale eritrocitelor.

Vitamina E actioneaza si ca factor suplimentar in unele sisteme enzimatice si este implicata cu un rol funcţional în sistemele muscular, nervos si glandular, precum si in procesul de imbatranire. După administrarea orala, vitamina E este absorbita din intestinul subţire, ş i apoi distribuită in toate ţesuturile corpului.

Vitamina E - efecte benefice pentru sănătate

Efectele benefice datorate aportului de vitamina E cântăresc mult pentru sănătatea organismului. De aceea, deşi unele dintre următoarele rezultate-minune se află încă în stadiul de cercetare, vitamina E continuă să fie administrată cu speranţa de către indivizi de toate vârstele.

Printre efectele benefice aduse de vitamina E se numără:

  • diminuarea riscului apariţiei bolilor de inima şi infarctului;
  • scăderea şanselor de diabet;
  • scăderea oxidării colesterolului negative;
  • prevenirea coagulării sângelui;
  • îmbunătăţirea reacţiilor sistemului imunitar;
  • intervine în metabolismul grăsimilor, al calciului şi al fosforului, ca şi în sinteza proteinelor;
  • limitează producerea de colesterol;
  • fortifică musculatura, sexuală şi capacitatea mintală;
  • ajuta la preîntâmpinarea producerii avorturilor;
  • este eficient în atrofie testiculară, ovariană şi uterină, impotenţa, sterilitate feminină şi masculină;
  • ameliorează ritmul de dezvoltare a organelor genitale la pubertate;
  • măreşte puterea de apărare a organismului faţă de infecţii, fiind si anticancerigen
  • preintampina formarea cheagurilor de sange si contribuie la dizolvarea acestora;
  • intervine in caz de menstruatii dureroase, tulburari de menopauza, tulburari de crestere la copii, in miocardite, angina pectorala si insuficienta cardiaca, ateroscleroza (cu exceptia hipotensivilor), putand atenua chiar si simptomele afectiunilor deja instalate.

Vitamina E - efecte benefice pentru înfrumuseţare:

SURSA www.intrefete.ro

vineri, 11 martie 2011

Un TSUNAMI URIAŞ LOVEŞTE JAPONIA.

Cel mai puternic seism din istoria ţării. Alertă de tsunami pentru aproape toate coastele Pacificului.Autorităţile locale din statul american Hawaii, insulele Filipine şi insulele Mariane au emis ordine de evacuare a zonelor de coastă în urma cutremurului produs vineri în largul Japoniei şi urmat de o alertă de tsunami care vizează aproape toate coastele Pacificului, relatează AFP.
Locuitorii din zonele de coastă ale Hawaii, situate aproape de nivelul mării, sunt în curs de evacuare în urma alertei de tsunami emise după cutremurul puternic produs vineri în largul Japoniei, au anunţat autorităţile statului american din Pacific. "Avem aproximativ patru ore pentru a evacua litoralul", a declarat John Cummings, de la serviciile pentru situaţii de urgenţă din Honolulu.
Sirenele s-au declanşat joi la ora 21.59 (vineri, 09.59 ora României). Autorităţile au rechiziţionat maşini pentru evacuarea locuitorilor, iar turiştii din zonele afectate şi autorităţile se pregătesc să deschidă centre de evacuare. Primele valuri provocate de tsunami ar urma să ajungă pe coastele insulei în jurul orei locale 02.55 (14.55 ora României), potrivit autorităţilor.
SURSA www.gandul.info.ro