luni, 2 februarie 2009

"Cel mai iubit dintre pământenii" de la Cotroceni este astăzi Traian Băsescu. Mâine nu se ştie....

Actualul presedinte al Romaniei, Traian Basescu (foto), ar castiga alegerile prezidentiale daca scrutinul ar fi organizat duminica viitoare, indica un sondaj INSOMAR comandat de Realitatea TV, realizat in perioada 22-27 ianuarie, pe un esantion de 1.499 de persoane.

Seful statului este cotat cu 59% din voturile total exprimate, fiind urmat de liderul PSD, Mircea Geoana, cu 13%, respectiv Sorin Oprescu, cu 8%.

Presedintele liberalilor, Calin Popescu Tariceanu, si social-democratul Adrian Nastase ar obtine doar 3% fiecare.

Pe lista candidatilor inclusi de INSOMAR pentru alegerile prezidentiale mai figureaza si Corneliu Vadim Tudor, Theodor Stolojan si Emil Boc, cu un procent de 2% fiecare. Sondajul nu se refera la statutul fiecaruia dintre candidati - mai precis de sprijinul politic pe care l-ar avea in timpul scrutinului.

Mai trebuie precizat ca 27,7% se declara nehotarati si 11.9% spun ca nu ar vota.

De asemenea, sondajul include si intrebarea referitoare la increderea acordata de intervievati personalitatilor politice.

Astfel, topul este condus de Traian Basescu, politicianul care inregistreaza 41% "destul de multa" incredere si 16% la capitolul "foarte multa" incredere, fiind urmat de Sorin Oprescu, cu 35% "destul de multa" si 15% "foarte multa" incredere. Pe cel de-al treilea loc se situeaza Emil Boc, cu 38% la capitolul "destul de multa" 12% "foarte multa" incredere. Mircea Geoana aduna 35% la in categoria "destul de multa" incredere, precum si 7% la categoria "foarte multa".

Dintre politicienii care aduna mai multe procente din categoria negativa la capitolul incredere, Adrian Nastase inregistreaza 76%, Calin Popescu Tariceanu, 74%, Adriean Videanu 70%, Ludovic Orban, 69% si Crin Antonescu, 64%.

Sondajul contine si o cercetare privind alegerile parlamentare, care indica o crestere a increderii in PDL fata rezultatul de la 30 noiembrie, cu 43% din voturi. PSD ramane constant, la 32%, PNL inregistreaza, insa, o pierdere semnificativa, de circa sase procente , cu 14% din opiniile valabil exprimate.

Sursa presaonline.ro

Niciun comentariu: