vineri, 27 februarie 2009

Topul celor mai populare branduri pe internet

Dacia, Arctic si Ursus au fost desemnate cele mai populare si mai de incredere branduri romanesti, potrivit celei de-a doua editii a studiului Leading Brands by Romanian Internet Users 2009, realizat de compania de cercetare Gemius in parteneriat cu Evensys, informeaza Wall-Street.
Dacia este lider in topul celor mai populare branduri romanesti, 31% dintre participantii la studiu referindu-se la aceasta marca atunci cand au raspuns la intrebarea “Cand va ganditi la branduri romanesti populare, care marci va vin prima oara in minte?”.
Producatorul auto este urmat in clasament de Arctic (6%), Ursus (6%), BCR (5%), Altex, CEC, Dorna, Murfatlar, Petrom si Eugenia, fiecare cu cate 3% cota de popularitate.
Sursa corporatenews.ro

miercuri, 11 februarie 2009

Cele 7 minuni ale lumii


De ce se vorbeste adesea doar despre “Cele 7 Minuni ale Lumii” cand au existat o multime de alte constructii care ar putea fi numite “Minuni ale Lumii”?Anticii greci iubeau sa clasifice structurile miraculoase din lumea lor. Desi astazi ne gandim la “Cele 7 Minuni ale Lumii” ca la o singura lista a lor, de fapt, au existat mai multe liste in care erau cuprinse numai o parte dintre ele, dar si alte constructii care erau considerate “Minuni”. Aceste liste au fost facute de diversi scriitori greci. Prima referire la notiune de “Lista a Minunilor Lumii” a fost gasita in scrierea lui Herodot numita “Istoria”. Aceasta prima lista cuprindea numai Piramidele si Gradinile Suspendate dintre cele 7, alaturi insa si de alte constructii. Lista pe care o stim azi este atribuita poetului si istoricului Antipater din Sidon doar ca, lista contine “Zidurile Babilonului” in loc de “Farul din Alexandria”.Lista finala privind “Cele 7 Minuni ale Lumii” a fost stabilita in Evul Mediu de catre marele arhitect olandez Maerten van Heemskerck.
Info-portal.ro

marți, 10 februarie 2009

Sărbătoarea iubirii - Valentine* day


LEGENDA SF VALENTIN
Odată era un împărat roman al cărui nume era Claudiu al II-lea. El era un luptător îndârjit, a purtat multe războaie. Îşi dorea o armată puternică dar majoritatea bărbaţilor lui nu au vrut să meargă în luptă. Împăratul s-a gândit că bărbaţi voiau să stea acasă cu soţiile şi copiii lor în loc să se lupte pentru el.
Claudiu a găsit o soluţie pentru această problemă. A decis ca niciunul dintre soldaţii din Roma să nu se mai căsătorească. Împăratul s-a gândit că această lege îi va face pe bărbaţi să meargă la război să lupte ca nişte adevăraţi soldaţi.
Valentin, era un preot. El credea în taina căsătoriei astfel că a căsătorit în secret multe cupluri.
Dar împăratul l-a descoperit şi Valentin a fost arestat. Claudiu l-a considerat pe Valentin un om tânăr şi înţelept, astfel l-a încurajat să renunţe la creştinism pentru a deveni soldat roman. Valentin a refuzat şi a fost întemniţat apoi condamnat la moarte. Până în ziua execuţiei, el a trimis scrisori de adio către prietenii săi semnându-le astfel "Adu-ţi aminte de Valentin al tău."
Valentin a fost probabil ucis pe 14 februarie în anul 269 sau 270. Nu există dovezi pentru a arăta dacă această poveste este adevărată sau nu, dar oricum ziua de Sfântul Valentin este celebrată în onoarea lui.

SARBATOAREA IN LUME
Ziua îndrăgostiţilor are tradiţii regionale în Marea Britanie. În Norfolk un personaj numit Jack Valentin ciocăne la uşile din spatele tututor caselor lăsând dulciuri şi cadouri pentru copii. Mulţi copii au fost speriaţi de aceast personaj mitic. În Ţara Galilor mulţi oameni sărbătoresc pe 25 ianuarie în loc de 14 februarie. Ziua comemorează pe Sf. Dwynwen, sfântul patron al îndrăgostiţilor galezi. În Franţa o ţară tradiţional catolică, Valentine's Day este cunoscut simplu drept Sfantul Valentin si este sarbatorita ca în restul ţărilor occidentale. În Danemarca şi Norvegia 14 februarie este cunoscut ca Valentinsdag. Nu este sărbătorită pe o scară largă, dar mulţi oameni îşi fac timp pentru a îl petrece într-un mod romantic cu partenerul de viaţă sau trimit o felicitare unei iubiri secrete.
În Suedia este numită ziua tuturor inimilor . Nu este o sărbătoare oficială. În Slovenia un proverb spune că Sfântul Valentin aduce cheile rădăcinilor, aşa că pe 14 februarie plantele şi florile încep să crească. Ziua îndrăgostiţilor a fost sărbatorită ca ziua în care încep lucrările în vii şi pe câmpuri. Este de asemenea spus ca păsările se căsătoresc în această zi. Cu siguranţă, numai de curând este sărbătorită ca Ziua iubirii. Ziua iubirii este tradiţional 12 martie, ziua Sf Gregor.
În România, sărbătoarea tradiţională pentru iubiţi este Dragobete care este sărbătorit pe 24 februarie. Este numit după un personaj din folclorul românesc care se presupune că ar fi fiul Babei Dochia. Parte din numele lui drag, care poate fi găsit şi în cuvântul dragoste.
România a început să sărbătorească şi Valentine's day, deşi deja avea Dragobetele ca o sărbătoare tradiţională. Aceasta a dus la multe repercursiuni din partea mai multor grupuri, persoane reputabile şi instituţii dar şi organizaţii naţionaliste ca Noua Dreaptă, care condamnă Ziua îndrăgostiţilor ca fiind o sărbatoare superficială, comercialistă, importată drept un kitsch occidental.

Wikipedia

joi, 5 februarie 2009

Spectacolul devastator al naturii

Două dintre cele mai spectaculoase dar şi cele mai periculoase forţe ale naturii s-au unit în zona oraşului Chaiten din Chile.
Aici o furtuna de fulgere a dat faţă în faţă cu vulcanul Chaiten care tocmai erupea. Tonele de praf şi cenuşă ale vulcanului împreună cu fulgerele furtunii au creat un spectacol de lumini. Fulgerele care licareau în jurul norului de fum şi cenuşă, împreuna cu culoarea portocalie aprinsă a vulcanului, au creat una dintre cele mai rare fenomene ale naturii.Imaginile spun mai mult decât pot spune în cuvinte.




Sursa MadCat

Civilizatiile precolumbiene continua sa socheze


Descoperit in 1790, in timpul lucrarilor de pavare a Pietei Mari din orasul Mexico City, enigmaticul disc de piatra este cunoscut acum sub denumirea Calendarul Aztec sau Piatra celui de al Cincilea Soare. Dimensiunile sale sunt impresionante: un diametru de 3,56 metri, grosime de 1,40 metri si o greutate de 25 de tone. Insa mult mai impresionante sunt semnificatiile multiple pe care le ascund desenele sale, odinioara impodobite de culorile pline de viata pe care le foloseau aztecii in pictura. Prin ansamblul complex al semnelor sculptate cu o precizie remarcabila, misteriosul obiect pastreaza si transmite o serie de invataturi si cunostinte care reprezinta o ampla sinteza a astronomiei, a religiei si a filosofiei popoarelor precolumbiene.Calendarul aztec dateaza din epoca lui Axayacatl - al saselea rege aztec, a carui domnie a durat din 1469 pana in 1481 - dar este replica unei pietre mult mai vechi. Aztecii atribuie inventarea acestuia lui Quetzalcoatl, o fiinta mitico-istorica (simbolul intelepciunii aztece traditionale) despre care se spune ca ar fi descoperit un sistem simbolico-matematic, folosit atat pentru calculul timpului, cat si pentru practica divinatiei.
Cunoscut si sub denumirea de Cupa Vulturului sau Piatra celui de al Cincilea Soare, calendarul contine numeroase imagini simbolice dispuse circular in jurul figurii centrale Tonatiuh - Cel de al Cincilea Soare - stapanul ciclurilor temporale. La stanga si la dreapta figurii centrale, apar mainile care tin, fiecare dintre ele, cate o inima umana - simbol al sacrificiului fara de care traiectul solar nu poate fi urmat. Cele patru figuri incadrate de chenare, dispuse in jurul Soarelui central, reprezinta datele la care fiecare Soare precedent (simbolizand cate o varsta a omenirii) a fost distrus. In careul din varf este reprezentata ziua Rosu 13, cea in care s-a nascut Cel de al Cincilea Soare. Cercul urmator contine 20 de hieroglife, asociate numelor zilelor. Pe urmatorul cerc sunt reprezentate "cele opt raze ascutite". Cercul exterior este format din doi serpi care se intalnesc fata in fata, simbolizand contrariile si aspectul dual al lumii.
Sursa www.ziua.ro

miercuri, 4 februarie 2009

Natura în imagini

În fiecare dintre noi se ascunde o parte sensibilă care vibrează atunci când corzile ei sunt atinse de frumuseţea lucrurilor simple. Natura umană a fost creată în aşa fel încât să fie capabilă să recunoască adevărata valoare a celor ce ne înconjoară, chiar dacă mai sunt rătăciţi printre noi statui de piatră sau orbi.







Enigmele fizicii

Un camp magnetic, 2 magneţi, azot lichid, acestea sunt componentele unui experiment fizic prezentat în filmuleţul de mai jos. Se pare că micii magicieni mai au de învaţat.

SuRSA spectaculos.ro

Constantin Ciopraga - un scriitor printre îngeri

Pe 22 ianuarie 2009, scriitorul si criticul Constantin Ciopraga a participat la expozitia pictorului Dan Hatmanu organizata de Galeriile Dana din Iasi.






Constantin Ciopraga a fost gasit fara viata la birou luni dupa-amiaza, în camera sa de lucru de acasa, apropiatii acestuia afirmând ca a scris fara oprire înca de duminica seara si, cel mai probabil, cauza decesului a fost un infarct sau o comotie cerebrala.
Constantin Ciopraga a fost istoric, scriitor si critic literar. Nascut la Pascani, la 12 mai 1916, Ciopraga a absolvit Facultatea de Litere si Filosofie a Universitatii "Al.I.Cuza" din Iasi, in 1942, cu o licenta in filologie moderna.Printre operele lui Constantin Ciopraga se numara monografiile dedicate lui Calistrat Hogas, George Toparceanu, Mihail Sadoveanu, Hortensia Papadat-Bengescu, volumele "Personalitatea literaturii romane", "Poezia lui Eminescu", "Propilee", "Partituri si voci" si traduceri din N.V. Gogol, Jean Bouticre, Gaetano Salveti sau Nino Muccioli.

marți, 3 februarie 2009

Dansul valurilor

Absolut splendid

Sursa: spectaculos.ro

Efecte spectaculoase

Lucrarea unor poze obişnuite în Photoshop folosind High Dynamic Range duce la obţinerea unor efecte de-a dreptul spectaculoase.
HDR a fost implementat în programe de editare foto gen Photoshop CS3 sau PhotoMatix.

Ceea ce privesc contează. Mesajul transmis de o imagine poate fi uneori mai puternic decât o mie de cuvinte.


Sursa pluginyuppy.ro

luni, 2 februarie 2009

Zâmbetul unui robot...

Oamenii de stiinţă de la Laboratorul de robotică din Bristol, sub coordonarea Universităţii de Vest şi a Universităţii Bristol, din Marea Britanie au reuşit realizarea primului robot european umanoid.
Acesta e capabil să reproducă în timp real diverse expresii faciale complexe cu o viteză de 25 de comenzi pe secundă.
Robotul, numit "Jules", are mimica gestionată cu ajutorul unui software care converteăte imaginile video surprinse de o cameră în comenzi digitale ce pun în mişcare cele 34 de motoraşe incluse în capul robotului.

Jules discutând cu părinţii lui:

ScienceLine

"Cel mai iubit dintre pământenii" de la Cotroceni este astăzi Traian Băsescu. Mâine nu se ştie....

Actualul presedinte al Romaniei, Traian Basescu (foto), ar castiga alegerile prezidentiale daca scrutinul ar fi organizat duminica viitoare, indica un sondaj INSOMAR comandat de Realitatea TV, realizat in perioada 22-27 ianuarie, pe un esantion de 1.499 de persoane.

Seful statului este cotat cu 59% din voturile total exprimate, fiind urmat de liderul PSD, Mircea Geoana, cu 13%, respectiv Sorin Oprescu, cu 8%.

Presedintele liberalilor, Calin Popescu Tariceanu, si social-democratul Adrian Nastase ar obtine doar 3% fiecare.

Pe lista candidatilor inclusi de INSOMAR pentru alegerile prezidentiale mai figureaza si Corneliu Vadim Tudor, Theodor Stolojan si Emil Boc, cu un procent de 2% fiecare. Sondajul nu se refera la statutul fiecaruia dintre candidati - mai precis de sprijinul politic pe care l-ar avea in timpul scrutinului.

Mai trebuie precizat ca 27,7% se declara nehotarati si 11.9% spun ca nu ar vota.

De asemenea, sondajul include si intrebarea referitoare la increderea acordata de intervievati personalitatilor politice.

Astfel, topul este condus de Traian Basescu, politicianul care inregistreaza 41% "destul de multa" incredere si 16% la capitolul "foarte multa" incredere, fiind urmat de Sorin Oprescu, cu 35% "destul de multa" si 15% "foarte multa" incredere. Pe cel de-al treilea loc se situeaza Emil Boc, cu 38% la capitolul "destul de multa" 12% "foarte multa" incredere. Mircea Geoana aduna 35% la in categoria "destul de multa" incredere, precum si 7% la categoria "foarte multa".

Dintre politicienii care aduna mai multe procente din categoria negativa la capitolul incredere, Adrian Nastase inregistreaza 76%, Calin Popescu Tariceanu, 74%, Adriean Videanu 70%, Ludovic Orban, 69% si Crin Antonescu, 64%.

Sondajul contine si o cercetare privind alegerile parlamentare, care indica o crestere a increderii in PDL fata rezultatul de la 30 noiembrie, cu 43% din voturi. PSD ramane constant, la 32%, PNL inregistreaza, insa, o pierdere semnificativa, de circa sase procente , cu 14% din opiniile valabil exprimate.

Sursa presaonline.ro