joi, 29 ianuarie 2009

viitorului executiv va primi mostenire un buget linistit

Domeniile care vor primi cele mai mari sume sunt asistenta sociala, educatia si transporturile.

Proiectul de buget pentru 2009, obtinut de jurnalistii de la Evenimentul Zilei, prevede cheltuieli mai mari pentru asistenta sociala, pentru sustinerea cresterii pensiilor si pentru investitii in sectorul public. Acestea din urma se ridica la 6% din PIB, respectiv 34,9 miliarde de lei.

Propunerile Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) pentru bugetul de stat din 2009 au in vedere venituri de 224,5 miliarde de lei, reprezentand 38,8% din produsul intern brut (PIB), in crestere cu 2,3 puncte procentuale fata de veniturile din acest an. Cheltuielile vor creste cu doua puncte procentuale, pana la 236 de miliarde de lei (40,8% din PIB). Astfel, guvernul si-a programat sa nu depaseasca un deficit bugetar de 2% din PIB. Guvernul estimeaza ca inflatia va fi, la sfarsitul anului viitor, de 4,5%.

Cheltuielile de personal prevazute in bugetul de stat cresc usor, cu doar 2,02%. Proiectia bugetara elaborata de tehnicienii Ministerului Finantelor nu a avut in vedere majorarea cu 50% a salariilor cadrelor didactice, votata de parlament si avand avizul Curtii Constitutionale. In cazul in care legea va ajunge sa fie aplicata, constructia bugetara va fi data peste cap.

Domeniul care va creste cel mai mult anul viitor va fi, ca si in acest an, cel al constructiilor, fiind prognozata o crestere de 12,8% a valorii adaugate brute.

Salariul mediu net se va situa, in 2009, la 1.384 lei, in crestere de numai 10% fata de anul acesta, conform cifrelor estimate de MEF. Pensia medie se va majora de la 567,8 lei la 709,3 lei.

SURSA www.presaonline.com

Un comentariu:

Anonim spunea...

Da, interesenat pib, cred ca pentru tine era important interesul pentru domeniul asistentei sociale. Si oricum, probleme la nivel de pib national vor fi si pe viitor, sa nu ne incredem in ceea ce spun ei acum, pana aceata devine o cetitudine constanta.