marți, 3 mai 2011

Semnificaţia culorilor

  • Stiati ca fiecare culoare are asupra noastra puternice efecte psihologice si fiziologice, pe care adesea nu le constientizam? Efectele psihologice se manifesta in minte, in timp ce efectele fiziologice (sau fizice) provoaca schimbari in corp. Fiecare culoare poate avea atat efecte pozitive, cat si negative. In cromoterapie, culorile sunt utilizate pentru a vindeca diferite boli.
  • Culorile afecteaza perceptia asupra spatiului (culorile deschise par sa extinda spatiul, in timp ce culorile inchise il restrang), asupra greutatii si marimii (culorile inchise par mai grele decat cele deschise, cu toate ca, in cazul modei, culorile inchise fac persoana sa para mai slaba, in timp ce culorile deschise o fac mai mare) si asupra temperaturii (culorile calde – rosu, portocaliu si galben – cresc temperatura unei persoane, iar cele reci o scad).
  • Culoarea albastra are un efect direct asupra sistemului nervos autonom, inspirand calm, relaxare, control mental, claritate, creativitate, speranta, protectie, incredere. De asemenea, albastrul scade presiunea sangelui, iar o nuanta intensa de albastru ajuta la reglarea somnului. Daca este folosita in exces, culoarea albastra poate deveni depresiva.
  • Culoarea albastra reduce pofta de mancare (de aceea nu vedeti multe restaurante decorate in albastru), in timp ce culorile rosu, portocaliu si galben cresc pofta de mancare.
  • Culoarea maro, fiind o culoare intalnita des in natura, genereaza sentimente de confort, stabilitate si siguranta.
  • Culoarea galbenacea mai calda si mai luminoasa culoare – stimuleaza creierul, facandu-i pe oameni ageri, cu mintea limpede si hotarati. Aceasta culoare ii ajuta pe oameni sa memoreze mai bine, sa asimileze noi idei, sa fie mai organizati si sa judece mai bine.
  • Culoarea rosie – cea mai puternica culoare – stimuleaza inima si circulatia sangelui. Rosul este o culoare a vitalitatii; stimuleaza neuronii si glanda suprarenala. Fiind o culoare fortifianta, este bine sa priviti culoarea rosie in timp ce faceti exercitii sau indepliniti sarcini ce presupun efort fizic. Studiile au aratat ca lumina rosie ii determina pe oameni sa se aventureze la jocuri de noroc. De asemenea, culoarea rosie creste pofta de mancare mai mult decat orice alta culoare. Folosit in exces, rosul oboseste, iar in situatiile stresante genereaza sentimente de manie si agresivitate.
  • Culoarea verde, care ne aminteste de natura, este o culoare relaxanta, care ne ajuta sa ne concentram. Verdele genereaza totodata sentimente de confort, relaxare, calm. De asemenea, aceasta culoare relaxeaza muschii si ne ajuta sa respiram mai profund si mai lent.
  • Culoarea mov (violet) are un efect antiseptic si purificator. De asemenea, movul reduce pofta de mancare si echilibreaza metabolismul corpului. Printre efectele psihologice ale culorii violet se numara stimularea creativitatii, a spiritualitatii si a compasiunii. De asemenea, aceasta culoare aduce pacea si elimina socurile, obsesiile, temerile si alte tulburari emotionale.
  • Portocaliul este o culoare stimulatoare, ce ajuta foarte mult in sarcinile mentale. De aceea, este bine sa priviti culoarea portocalie in timp ce studiati, iar daca mergeti sa dati un test e recomandabil sa va imbracati in portocaliu. Daca doriti sa slabiti insa, evitati cat mai mult culoarea portocalie, deoarece stimuleaza pofta de mancare. Portocaliul este o culoare vesela, ce are numai efecte pozitive asupra starii emotionale; astfel, aceasta culoare este un antidepresiv deosebit de eficient, eliminand sentimentele de: auto-compatimire, neputinta de a ierta si lipsa simtului propriei valori.
SURSA www.artacunoasterii.ro

Niciun comentariu: