joi, 24 martie 2011

Mierea de salcâm

Mierea de salcam contine vitaminele B1, B2, B6, B12, enzime, flavoane, flavonoide, compusi aromatici, fitohormoni, acizi organici (lactic, oxalic, citric, malic), dextrina, compusi ai azotului. Aceasta are un continut in fructoza mai mare decat al celorlalte tipuri de miere (41,7%) si contine 10% zaharoza si maltoza si 34,7% glucoza, avand pH-ul 4. In total, mierea de salcam contine 435 substante. Mierea de salcam este monoflora, ceea ce inseamna ca a fost culeasa in marea majoritate de la o singura specie de planta - in acest caz din salcam. Mirosul este specific. Trebuie sa tinem cont insa, ca mirosul pronuntat de salcam este un semn al falsificarii mierii prin introducerea unei infuzii de flori de salcam. Principala calitate a mierii de salcam este aceea de calmare a tusei, este antiseptica si este folosita in tratamentul asteniei si nevrozelor. Aceasta mai este recomandata in: Gastrita hiperacida - mierea de salcam, diluata in apa calda si luata cu 90-120 de minute inaintea mesei, diminueaza aciditatea gastrica si se absoarbe repede, calmand pirozisul “arsurile” (o lingura de miere in 100 ml apa); Ulcer - este foarte buna mierea de salcam diluata in 200 ml de lapte nefiert. Amestecul se bea seara inainte de culcare, bineinteles alaturi de un regim alimentar adecvat.
Mierea de salcam este un excelent tonic pentru copii, convalescenti, pentru intarirea sistemului imunitar si pentru gravide.
Vasile Andritoiu, apiterapeut si lector Anatecor, ne arata cum putem deosebi mierea veritabila de cea falsificata:

- Toate tipurile de miere veritabile se cristalizeaza (se zaharisesc), dar procesul dureaza diferit, in functie de sursa nectarului. Mierea falsa nu se zahariseste.

- Mierea de fenicul sau de zmeura se aseamana cu cea de salcam, culorile lor fiind foarte apropiate. Iar mierea de floarea-soarelui poate "trece" drept miere poliflora (cea mai valoroasa din punct de vedere terapeutic).

- Prea putini stiu ca mierea lichida pe timp de iarna nu are nici o valoare. Semnul vizibil al fierberii este un sir de bule de aer, ca un lant continuu, care se formeaza in partea de sus a recipientului.

- Un apicultor veritabil va mentiona pe borcanasul de miere: data recoltarii, data ambalarii, sursa florala a mierii precum si temperatura la care a fost decristalizata, care nu trebuie sa depaseasca 40 de grade.

- Daca cumparati miere cristalizata: cristalele mari, grosiere sunt semn ca mierea contine o cantitate de apa prea mare si nu e de calitate. Daca cristalele sunt fine si mierea are un aspect pastos-omogen, atunci concentratia de apa e normala.
SURSA www.pentrudive.com

Niciun comentariu: