miercuri, 16 martie 2011

VITAMINA E

Vitamina E este un puternic antioxidant care protejează celulele organismului de acţiunea dăunătoare a radicalilor liberi.

Vitamina E este importantă in mod special pentru protejarea celulelor sîngelui, sistemului nervos, muşchilor scheletici şi retinei ochiului impotriva radicalilor liberi.

De asemenea, vitamina E intervine favorabil in reproducere, in asigurarea funcţionării normale a glandelor sexuale şi a celor endocrine.

Vitamina E - componente şi doza recomandată

Din componenţa vitaminei E fac parte 8 tocoferoii, toţi având aceleaşi acţiuni fiziologice. Mai activ si mai eficace este însă alfatocoferolul, în funcţie de care se şi stabileşte necesarul în vitamina E .

Doza zilnică recomandată este de 12-20 mg pentru adulţi, pentru bărbaţii fiind necesar aportul maxim de vitamina E, pe cînd femeile au nevoie de o doza mai mică.

Cu toate acestea, sarcina şi alăptarea cresc necesarul de vitamina E, atât pentru mama, cât şi pentru nou-născut, căruia îi este recomandată administrarea de vitamina E pînă la apariţia propriei flore intestinale.

Vitamina E în natură

Cele mai bune surse de vitamina E sunt uleiurile vegetale din floarea soarelui, porumb şi soia.

Nucile, seminţele de floarea soarelui şi germenii de grâu sunt de asemenea surse importante.

Alte surse naturale de vitamina E sunt cerealele integrale, pestele, varza de Bruxelles, spanacul, uleiul de arahide şi legumele frunzoase verzi, precum şi în ficat şi gălbenuş de ou.

În aprovizionarea organismului cu vitamina E, trebuie ţinut cont şi de faptul că absorbţia intestinală a acesteia din alimentele consumate este de numai 30%. De aceea, nutriţioniştii recomandă suplimentele nutritive cu vitamina E.

Vitamina E în suplimente nutritive: prospect

Conform prospectului, vitamina e (acetat de di-alfa-tocoferol) este un element nutritiv esenţial. vitamina e este un antioxidant biologic pentru o serie de elemente nutritive, metabolite, vitamina a, hormoni şi enzime.

In acest sens, vitamina e menţine funcţionarea organitelor intracelulare, cum sunt mitocondriile si lizozomii si asigura stabilitatea si integritatea membranelor celulelor, inclusiv ale eritrocitelor.

Vitamina E actioneaza si ca factor suplimentar in unele sisteme enzimatice si este implicata cu un rol funcţional în sistemele muscular, nervos si glandular, precum si in procesul de imbatranire. După administrarea orala, vitamina E este absorbita din intestinul subţire, ş i apoi distribuită in toate ţesuturile corpului.

Vitamina E - efecte benefice pentru sănătate

Efectele benefice datorate aportului de vitamina E cântăresc mult pentru sănătatea organismului. De aceea, deşi unele dintre următoarele rezultate-minune se află încă în stadiul de cercetare, vitamina E continuă să fie administrată cu speranţa de către indivizi de toate vârstele.

Printre efectele benefice aduse de vitamina E se numără:

  • diminuarea riscului apariţiei bolilor de inima şi infarctului;
  • scăderea şanselor de diabet;
  • scăderea oxidării colesterolului negative;
  • prevenirea coagulării sângelui;
  • îmbunătăţirea reacţiilor sistemului imunitar;
  • intervine în metabolismul grăsimilor, al calciului şi al fosforului, ca şi în sinteza proteinelor;
  • limitează producerea de colesterol;
  • fortifică musculatura, sexuală şi capacitatea mintală;
  • ajuta la preîntâmpinarea producerii avorturilor;
  • este eficient în atrofie testiculară, ovariană şi uterină, impotenţa, sterilitate feminină şi masculină;
  • ameliorează ritmul de dezvoltare a organelor genitale la pubertate;
  • măreşte puterea de apărare a organismului faţă de infecţii, fiind si anticancerigen
  • preintampina formarea cheagurilor de sange si contribuie la dizolvarea acestora;
  • intervine in caz de menstruatii dureroase, tulburari de menopauza, tulburari de crestere la copii, in miocardite, angina pectorala si insuficienta cardiaca, ateroscleroza (cu exceptia hipotensivilor), putand atenua chiar si simptomele afectiunilor deja instalate.

Vitamina E - efecte benefice pentru înfrumuseţare:

SURSA www.intrefete.ro

Niciun comentariu: